“10 tips om energie in uw woning te besparen…….”
1. Energie labels:
Kijk bij het kopen van nieuwe (huishoudelijke)apparaten naar het energielabel. Een energiezuinig apparaat herken je aan het label A(+++). Op het energielabel staat ook vaak het gemiddelde verbruik in kWh per jaar vermeld.
Vervang je een koelkast of vriezer die ouder is dan 10 jaar kan je besparing wel oplopen tot € 200,- per jaar.
2. Wasmachine:
Wassen gaat in gezinnen met kinderen soms de hele dag door. Door de was op 30 graden te laten draaien i.p.v. 40 graden bespaar je tot wel 30% op de energiekosten.
3. Droger:
Na het wassen moet de was uiteraard gedroogd worden. Hang de was lekker in de buitenlucht om te drogen i.p.v.in de droger te stoppen. Dit kost namelijk helemaal niets. Zo bespaar je bij elke was geld en de was ruikt nog frisser ook.
4. Televisie:
In Nederland kijken we gemiddeld meer dan 3 uur per dag. Met een energiezuinige televisie is het dus heel gemakkelijk energie besparen. Een LED-tv is vele malen energiezuiniger dan LCD- of plasmatelevisie. Ook de grootte van het beeldscherm is belangrijk. Een klein scherm gebruikt immers minder stroom dan een groot scherm.
5. Ventileer voldoende:
Naast goede isolatie van je woning is goede verluchting erg belangrijk. Droge lucht is namelijk gemakkelijker te verwarmen. De beste vorm van verluchting is een gecontroleerde en permanente ventilatie. Hierdoor wordt vochtige lucht en afvalstoffen afgevoerd en voorkom je onnodig energieverbruik.
6. Verspil minder water in de badkamer:
Laat tijdens het poetsen van de tanden, het douchen of het handen wassen niet het water onnodig lopen. Als je zuinig omgaat met warm water bespaar je dubbel. Je bespaart namelijk op het water en op de verwarmingskosten.
7. Mobiel oplader uit het stopcontact:
Als alleen de oplader van bijvoorbeeld je mobiel in het stopcontact zit verbruikt deze stroom. Haal hem er dus uit zodra je mobiel vol is.
8. Sluipverbruik:
Apparaten die op standby staan gebruiken ook stroom. Ze slurpen gewoon stroomdoor, terwijl je er niets mee doet. Ben je klaar met je apparaat? Zet het dan gewoon uit. Zo voorkom je tevens kans op overspanning of brand.
9. Isoleren:
Door uw woning te isoleren bereikt u dat de warmte minder snel uw woning verlaat. Vooral in de winter merkt u het verschil. U zult veel lagere stookkosten hebben. Maar op warme dagen heeft u ook baat bij goede isolatie. Uw woning blijft veel koeler.
Denk bij isolatie aan het dak, muren, vloer en dubbele beglazing.
10. Radiatorfolie:
Door achter de radiatoren folie te plakken zorg je ervoor dat de warme lucht niet in je muren gaat zitten. Radiatorfolie is gemakkelijk aan te brengen en heeft een groot effect.
Overweegt u uw woning te verkopen? Wij geven u graag inzicht in de huidige marktwaarde van uw woning.